Skip to main content

German Chocolate Cheesecake

German Chocolate Cheesecake

How to make German Chocolate Cheesecake

Ingredients

For the Oreo Crust:

14.3 ounces Oreo Cookies, ground

4 ounces unsalted butter, melted

For the Chocolate Cheesecake:

2 pounds cream cheese, softened

1 and 1/4 c sugar

2 tbsp cocoa powder

8 ounces semi-sweet chocolate, melted

2 tsp vanilla

3 eggs, slightly beaten with a fork

For the Coconut Pecan Topping:

1/3 c unsalted butter

1 c evaporated milk

3 egg yolks

1 tsp vanilla

3/4 c light brown sugar

4 ounces sweetened shredded coconut

3/4 c chopped toasted pecans

For the Ganache Swirls:

4 ounces chocolate, chopped

1 tsp coconut oil

1 tbsp cocoa powder

2/3 c heavy cream

1 tbsp maple syrup

Instructions

To make the Oreo crust:

Preheat your oven to 325°F (163°C). Prepare a 9-inch springform pan by lining the bottom with parchment paper. Also, wrap the outside of the pan with heavy-duty aluminum foil.

Crush the Oreo cookies until they become fine crumbs. Mix these crumbs with melted butter until well combined.

Firmly press this mixture into the bottom and slightly, up the sides of your pan. Place it in the freezer to set it while you move on to the steps.

To make the Chocolate Cheesecake:

Melt sweet chocolate and let it cool down a bit.

In a mixing bowl beat softened cream cheese with sugar and vanilla until smooth and creamy.

Add cocoa powder and melted chocolate to this mixture ensuring they are well combined.

Gently fold in beaten eggs being careful not to overmix.

Remove your crust from the freezer. Pour the cream cheese mixture over it smoothing out the top evenly.

Place your cheesecake pan in a pan filled with water (for a water bath). Bake in your preheated oven, for approximately 1 hour and 15 minutes or until the center is fully set.

Once you’re finished baking turn off the oven. Open the door slightly. Let the cheesecake cool, inside the oven for an hour before moving it to a wire rack to cool down completely at room temperature. Once cooled place it in the refrigerator for 4 hours.

For the Coconut Pecan Topping:

In a saucepan over medium heat combine butter, evaporated milk, egg yolks, vanilla extract and brown sugar. Stir continuously. Cook until the mixture thickens up.

Remove from heat and mix in coconut and toasted pecans.

Allow the mixture to cool down completely at room temperature then evenly spread it over your chilled cheesecake.

For the Chocolate Ganache Swirls:

Melt chocolate with coconut oil and stir, in maple syrup until smooth.

Gradually whisk in cream until you achieve a creamy consistency. Then add cocoa powder.

Let it cool until it thickens enough for piping. Transfer it to a piping bag.

Create swirls or other decorative patterns on top of your cheesecake.

Now your German Chocolate Cheesecake is ready to be served and enjoyed!

Comments

Popular posts from this blog

Pechugas de pollo rellenas de arándanos y espinacas con queso brie

Pechugas de pollo rellenas de arándanos y espinacas con queso brie Ingredientes: 4 pechugas de pollo deshuesadas y sin piel Sal y pimienta al gusto 4 oz de queso brie, en rodajas 1 taza de espinacas frescas, salteadas 1/2 taza de arándanos rojos secos 1 cucharada de aceite de oliva Romero fresco, para decorar Opcional: arándanos rojos frescos para decorar Instrucciones: Prepara las pechugas de pollo: Precalienta el horno a 375 °F (190 °C). Corta con cuidado cada pechuga de pollo en forma horizontal para crear un  bolsillo. Sazona ambos lados con sal y pimienta. Rellena el pollo: Rellena cada bolsillo con rodajas de brie, espinacas salteadas y un puñado de  arándanos rojos secos. Usa palillos para asegurar si es necesario. Dorar y  hornear: En una sartén apta para horno, calentar el aceite de oliva a fuego medio. Dorar  cada pechuga de pollo rellena durante 2-3 minutos por lado hasta que se dore. Transferir la sartén al horno y hornear durante 15-20 minutos, o hast...

Masa filo en capas con queso brie, salsa de arándanos y nueces

Masa filo en capas con queso brie, salsa de arándanos y nueces  Ingredientes: 12 láminas de masa filo, descongeladas 8 oz (225 g) de queso brie, en rodajas finas ½ taza de salsa de arándanos (casera o comprada) ½ taza de nueces tostadas picadas gruesas 3 cucharadas de miel (más extra para rociar) 4 cucharadas de mantequilla derretida (para pincelar la masa filo) Tomillo fresco (opcional, para decorar) Instrucciones: Precaliente el horno: Precaliente el horno a 375 °F (190 °C) y cubra una bandeja  para hornear grande con papel pergamino. Prepara las capas de masa filo: Coloca una hoja de masa filo y úntala ligeramente con mantequilla derretida.  Coloca otra hoja encima y úntala con más mantequilla. Repite hasta que tengas  una pila de 6 hojas. Corta la pila en rectángulos (de unos 10 x 10 cm) y colócalos en la bandeja para  hornear preparada. Repite con las hojas de masa filo restantes para crear más  capas. Hornea la masa filo: Hornea los rectángulos de ...

Tarro de queso y aceitunas marinado

Tarro de queso y aceitunas marinado Ingredientes 1 taza de queso en cubos (cheddar, mozzarella o provolone) 1 taza de aceitunas mixtas (verdes, kalamata o negras) 1/2 taza de pimiento rojo cortado en cubitos 1 diente de ajo picado 1 cucharadita de orégano seco 1/2 cucharadita de tomillo seco Perejil fresco picado Sal y pimienta negra al gusto 1 taza de aceite de oliva virgen extra Instrucciones Prepara los ingredientes: coloca el queso en cubos, las aceitunas, el pimiento rojo  cortado en cubitos y el ajo picado en un tarro de vidrio limpio. Agrega hierbas y condimentos: espolvorea el orégano, el tomillo, el perejil fresco,  la sal y la pimienta sobre los ingredientes en el tarro. Vierte el aceite de oliva: llena el tarro con aceite de oliva, asegurándote de que  todos los ingredientes estén cubiertos. Revuelve suavemente para mezclar todo. Marina: cierra el tarro y refrigera por al menos 2 horas (o durante la noche para un  sabor más intenso) antes de servir. Pre...